Carving oraz dekoracja stołu
W ramach zajęć pozalekcyjnych prowadzonych przez Panie Elżbietę Dudzińską - Kieblesz oraz Annę Mikę uczniowie klas hotelarskich uczą się carvingu oraz dekoracji stołu na różne okazje.
Sztuka carvingu polega na tworzeniu dekoracji potraw poprzez rzeźbienie w warzywach i owocach. Jest to zajęcie wymagające cierpliwości, precyzji a przede wszystkim wielu ćwiczeń. Bardzo przydatny jest także zmysł artystyczny.
Uczniowie podczas wykonywania rzeźb korzystają z profesjonalnych narzędzi do carvingu zakupionych i przekazanych przez Stowarzyszenie Absolwentów Szkoły Rolniczej w Czernichowie.
Uczestnicy zajęć radzą sobie świetnie, a efekty ich pracy możecie zobaczyć na zdjęciach autorstwa Sabiny Ciuby z klasy 2c.
Jeśli chcielibyście zobaczyć prace profesjonalistów polecam strony:
http://www.owocowedekoracje.pl/galeria.html
http://www.carving-art.pl/galeria.php
http://gotowanie.net.pl/przepis/inne/carving
Zapraszamy zainteresowanych uczniów z pozostałych klas na zajęcia pozalekcyjne "Stoliczku nakryj się", czyli jak pięknie dekorować stół i potrawy.
Tematy zajęć:
- dekoracje ze świeżych warzyw,
- dekoracje z gotowanych warzyw,
- dekoracje z owoców,
- dekoracje z owoców suszonych i czekolady,
- dekorowanie półmisków,
- dekorowanie deserów i napojów,
- dekorowanie stołu.
Zajęcia odbywają się w każdy poniedziałek w godz. 14.25 - 15.10 w sali nr 5.
|