Strona Główna    Aktualności    Media o nas    Filmy    Dojazd    Kontakt
  Menu
  Projekty







CKZ








Kącik Przedsiębiorcy






  Akcje pomocy




  Partnerzy

Uniwersytet Rolniczy
w Krakowie

Wyższa Szkoła
Turystyki i Ekologii
w Suchej Beskidzkiej

Małopolska do celu.eu

Poczet Krakowskiej
Chorągwi Husarskiej

Gminny Ośrodek
Pomocy Społecznej
w Czernichowie

Serwis mojestypendium.pl
  Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych

Uczniowie w trakcie nauki w technikum żywienia i usług gastronomicznych, dzięki zajęciom teoretycznym i praktycznym, dowiedzą się jak:

  • planować i organizować żywienie w zakładach żywienia zbiorowego (bufety, stołówki, bary, kafeterie),
  • planować i organizować żywienie żywienie rodziny,
  • urządzać zakłady gastronomiczne,
  • urządzać gospodarstwo domowe,
  • umiejętnie sporządzać potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia,
  • estetycznie podawać potrawy,
  • prawidłowo obsługiwać konsumenta,
  • fachowo i kompleksowo obsługiwać zleceniodawcę,
  • organizować bale, wesela,
  • projektować i aranżować wnętrza sal konsumpcyjnych,
  • aktywnie zachowywać się na rynku pracy,
  • stosować nowoczesne metody zarządzania i finansowania działalności gospodarczej,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą,
  • sporządzać biznes plan,
  • itp.

Ponadto uczniowie będą mieli możliwość odbycia ciekawych praktyk zawodowych.

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 343404

https://www.ore.edu.pl/wp-content/uploads/2020/03/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych.pdf

KWALIFIKACJE WYODRĘBNIONE W ZAWODZIE
1. HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
2. HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Zadania zawodowe:
1. w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
a) oceniania jakości produktów,
b) przechowywania żywności,
c) obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
d) obsługi sprzętu gastronomicznego,
e) przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
f) wydawania dań;
2. w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
a) oceniania jakości żywności,
b) planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
c) organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
d) wykonywania usług gastronomicznych,
e) ekspedycji potraw i napojów.

Liczba tygodni przeznaczonych na realizację praktyk zawodowych: 8 tygodni (280 godz.).

Typowymi miejscami pracy technika żywienia i usług gastronomicznych są wszystkie typy zakładów gastronomicznych: restauracje, bary, kawiarnie, stołówki, itp. Ponadto absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą.

Opracowały:
Barbara Kajda
Anna Mika

  Logowanie
Nazwa Użytkownika

Hasło



Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.
  Poczta
Poczta
  Facebook